Wat is epoxy en waar wordt het voor gebruikt?

Epoxy is een soort kunsthars, wat je kunt gebruiken voor ontzettend veel verschillende doeleinden. Als een klusser bent van jezelf, heb je het vast al voor verschillende dingen gebruikt. Veel mensen weten echter niet precies wat ze ermee aan moeten. In dit artikel leggen we je uit wat epoxy is en waar je het voor kunt gebruiken.

Wat is epoxy?

Zoals al eerder genoemd is epoxy een soort kunsthars die bestaat uit een vloeibaar basiscomponent, de hars, en een vloeibare verharder. Deze componenten samen vormen een hard, plastic achtig materiaal wat je makkelijk kunt verwerken voor verschillende dingen. Epoxy kun je vinden van verschillende markten en voor verschillende toepassingen. Epoxy resin is bijvoorbeeld een erg populair als je op zoek bent naar epoxy. Ook bestaat er een ander soort epoxy voor elk ander doel. Het verschil zit hem hierbij in de viscositeit, mengverhouding, hittebestendigheid en de verwerkingstijd. Voordat je dus aan de slag gaat met epoxy, is het verstandig om te checken welke geschikt is in jouw situatie. Giethars kopen kan bijvoorbeeld ook een goede optie zijn.

Coaten

Epoxy resin is uitermate geschikt om te coaten. Vaak coat je bepaalde meubels of muren om ervoor te zorgen dat deze in goede staat blijft en zo lang mogelijk mee gaat. Het is belangrijk om epoxy eerst te mengen voordat je gaat coaten, anders loop je het risico dat de hars niet helemaal hard wordt. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Wanneer je de epoxy wilt aanbrengen op een onderlaag die veel opzuigt, zoals bijvoorbeeld hout of steen, is het verstandig om eerst een voorstrijklaag aan te brengen. Dit kan gewoon met dezelfde hars gedaan worden. Na minimaal 8 en maximaal 24 uur na het aanbrengen van de voorstrijklaag kan de coating aangebracht worden met een roller. Dit kan makkelijk door met rustige kruislingse bewegingen te werk te gaan. Hoewel je geduld wellicht op de proef gesteld wordt, zijn luchtige bewegingen nodig om luchtbellen te voorkomen.

Lamineren

Zoals al eerder gezegd, kun je epoxy gebruiken voor veel verschillende doeleinden. Zo kun je het bijvoorbeeld ook gebruiken om te lamineren. Wanneer je epoxy mengt met een bepaald weefsel, ontstaat er laminaat. Je kunt dit gebruiken om voorwerpen mee te bekleden, maar als je het dik genoeg maakt ontstaat er een heel nieuw materiaal. Wanneer je er een constructief ,materiaal van wilt maken is het belangrijk dat je dit natuurlijk eerst in een mal maakt. Naast coaten en lamineren kun je met epoxy nog heel veel andere dingen maken! 

Geef een reactie