Je bedrijfsprocessen optimaliseren

Heb je een eigen bedrijf en wil je de bedrijfprocessen van je bedrijf optimaliseren? Dat is een slim idee! Het is namelijk belangrijk dat je eens in de zoveel tijd (bijvoorbeeld 2 keer per jaar) kijkt naar hoe bepaalde processen lopen en of deze efficiënter kunnen, en daardoor kosten kunnen besparen. Het is hierin belangrijk dat je de juiste mensen spreekt hierover. Waarschijnlijk heb je verschillende mensen die verantwoordelijk zijn voor dit proces. In dit artikel geven we je een aantal tips hoe je dit het beste kan doen.

Breng in kaart welke processen er allemaal zijn

In de eerste fase maakt u een lijst van de verschillende processen die belangrijk zijn in uw bedrijf. Dit kunt u doen op basis van de sector waarin uw bedrijf opereert. Zit uw bedrijf bijvoorbeeld in de financiële sector, dan heeft u meerdere processen die geoptimaliseerd moeten worden. Ook moet je afwegen of deze processen intern (bijvoorbeeld binnen het bedrijf) of extern (bijvoorbeeld bij een bedrijf of externe partij) zijn.

Analyseer de processen met de verantwoordelijke

In de volgende stap bespreek je met de procesverantwoordelijke op welke punten hij of zij het proces kan verbeteren. U kunt ook bepalen welke criteria u moet gebruiken om te beoordelen of het proces is geoptimaliseerd of niet. U kunt bijvoorbeeld bepalen of het proces minder tijdrovend is, goedkoper is of minder fouten bevat.

Efficiënter maken van processen door middel van hardware en software

Het is belangrijk om zoveel mogelijk data centraal op te slaan en voor de professionaliteit is het slim om communicatie via zakelijke tools te laten verlopen. Daarnaast kan je er voor kiezen om processen efficiënter te maken door bepaalde hardware of tools aan te schaffen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door middel van je personeel een zakelijke telefoon te geven. Als je voor een goede telefoon gaat, ga dan minimaal voor een iphone 13. Als je er zeker van wilt zijn dat de telefoon lang mee gaat bij je personeel bestel dan een Iphone 13 mini hoesje of laat je personeel kiezen uit een van de iphone 13 hoesjes

Bekijk waar je kosten kan besparen

In de laatste stap moet je kijken naar de resultaten van de procesmanager. Je moet kijken naar de criteria die je hebt opgesteld om te bepalen of het proces is geoptimaliseerd. Als u ziet dat u met de maatregelen die u heeft genomen ook daadwerkelijk kosten kunt besparen, kunt u het proces blijven optimaliseren. Als dit niet het geval is, kunt u een ander proces starten.

Evalueren van processen

Evalueer ook regelmatig de processen in uw bedrijf. U kunt bijvoorbeeld één of twee keer per jaar controleren welke processen zijn geoptimaliseerd en welke niet. Ook kunt u controleren welke processen nog wel en niet werken.

Geef een reactie